Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

2 εύκολοι τρόποι για να κρατήσουμε backup σε έναν υπολογιστή

Πολλοί ρωτάνε πώς μπορούν να ανακτήσουν τα χαμένα αρχεία τους. Η συγκεκριμένη ερώτηση δεν θα χρειαζόταν να γίνει, αν ο καθένας από μας κρατούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα back up των αρχείων του. Η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, αν και στην αρχή είναι λίγο χρονοβόρα(ειδικότερα στο cloud μοντέλο) στην συνέχεια απλοποιούνται τα πράγματα τουλάχιστον αν χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα.

Φυσικά ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν είναι καλύτερα να κρατάμε τα αρχεία σε εξωτερικό δίσκο ή στο "Σύννεφο". Παρακάτω θα αναλύσουμε και τα 2 μοντέλα, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει γρήγορη απάντηση διότι η επιλογή είναι διαφορετική ανάλογα τις ανάγκες του κάθε χρήστη.





External backup vs Cloud backup

Ένας εξωτερικός δίσκος είναι φθηνός και γρήγορος. Δυστυχώς όμως λόγω της άμεσης εξάρτησης του με τον υπολογιστή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον υπολογιστή να υπάρχει πρόβλημα και με τον εξωτερικό δίσκο. Το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό όταν ο εξωτερικός δίσκος είναι συνδεδεμένος με τον υπολογιστή 24/7. Αυτό συμβαίνει διότι αν τύχει π.χ. να καεί ο υπολογιστής λόγω μεγάλης τάσης του ρεύματος τότε θα συμβεί το ίδιο και στον εξωτερικό δίσκο. Έτσι αν επιλέξουμε αυτόν το τρόπο θα πρέπει να θυμόμαστε μόλις κρατήσουμε το back up να αποσυνδέουμε τον δίσκο από τον υπολογιστή για παν ενδεχόμενο.

Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα στην λειτουργία του cloud backup. Όσο υπάρχει σύνδεση στο Internet το backup κρατιέται αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε εμείς κάτι. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο "σύννεφο" δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν. Φυσικά από την άλλη πλευρά το cloud backup είναι πολύ πιο αργό. Μπορεί να πάρει μέρες για να κρατήσουμε το πρώτο backup εν αντιθέσει με τον εξωτερικό δίσκο που σε μερικές ώρες θα έχει τελειώσει. Ακόμα το cloud μοντέλο μακροπρόθεσμα κοστίζει περισσότερο διότι θα πρέπει να γίνονται μηνιαίες ή ετήσιες πληρωμές για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την συγκεκριμένη υπηρεσία.


Παρακάτω θα δούμε 2 τρόπους δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας:


1. Προγράμματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας

Όλα τα αξιόλογα προγράμματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δίνουν την δυνατότητα επιλογής κριτηρίων με σκοπό το φιλτράρισμα των αρχείων που θέλουμε να κρατήσουμε αντίγραφο. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλέξουμε μόνο τα αρχεία από έναν συγκεκριμένο φάκελο ή τα αρχεία με μια συγκεκριμένη κατάληξη. Έτσι επιλέγοντας τα κριτήρια που θα γίνει το backup, το πρόγραμμα δημιουργεί μία φορά ένα πλήρες αντίγραφο των αρχείων που θέλουμε και στην συνέχεια με οποιαδήποτε αλλαγή ή δημιουργία καινούργιων αρχείων αντιγράφει μόνο αυτά τροποποιώντας το τελευταίο backup.

Τα καλύτερα προγράμματα προσφέρουν δυνατότητα εκκαθάρισης και αφαίρεσης παλαιότερων αντιγράφων με σκοπό να δημιουργήσουν χώρο για καινούργια.

Φυσικά όλα τα Windows διαθέτουν δικά τους προγράμματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Παρόλα αυτά εμείς προτείνουμε 2 από τα πιο δημοφιλή προγράμματα, το EaseUs Todo Backup και το AOMEI Backupper. Οι ελεύθερες εκδόσεις και των 2 προγραμμάτων είναι αρκετά καλύτερες των αντίστοιχων εργαλείων των Windows. Φυσικά όπως είναι λογικό οι επί πληρωμή εκδόσεις των προγραμμάτων προσφέρουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες.

0423 aomei

Όσο αφορά τα αντίστοιχα cloud προγράμματα προτείνουμε το Mozy και το Carbonite. Φυσικά υπάρχουν και άλλα προγράμματα που κάνουν αυτήν την δουλειά, με το κόστος της υπηρεσίας να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.
0423 carbonite


2. Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας με την μορφή εικόνας συστήματος

Η δημιουργία backup αρχείων με δεδομένα του υπολογιστή καλό είναι να γίνεται καθημερινά. Η δημιουργία backup με μορφή εικόνας του συστήματος δεν χρειάζεται να γίνεται περισσότερο από 3-4 φορές τον χρόνο.

Για να γίνει αυτό πρέπει να επιλέξουμε τον δίσκο που θέλουμε, την συσκευή που θα αποθηκευτεί και πατάμε αντιγραφή. Την συγκεκριμένη δυνατότητα την προσφέρουν τα Windows με δικά τους εργαλεία καθώς και το πρόγραμμα EaseUs Todo Backup. Η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν προσφέρεται σε cloud υπηρεσίες για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητος ένας εξωτερικός δίσκος.





Πηγή:pcworld.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου