Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Η εξάρτηση μας από τις έξυπνες συσκευές!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια οι χρήστες των gadget, smartphone και tablet, έχουν αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με την τεχνολογία τους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται το άγχος του αποχωρισμού, αν αφήσουν το τηλέφωνό τους στο σπίτι, ή ακόμα και αν είναι σε διαφορετικό δωμάτιο.


Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν:
γενική αμέλεια για την υγεία και την εμφάνιση,
έλλειψη ύπνου επειδή ο χρήστης περνά πάρα πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή,
μειωμένη σωματική άσκηση,
έλλειψη κοινωνικής επαφής.

Ενώ τα συμπτώματα αυτά συναντώνται κυρίως σε ενήλικες περισσότερο επιρρεπείς φαίνεται να είναι οι νέοι και τα μικρά παιδιά από την χρήση των ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών.

Οι περισσότεροι νέοι έχουν πλέον στην κατοχή τους smartphone τα οποία παίρνουν μαζί τους και στο σχολείο.Σύμφωνα με έρευνες το 90% των μαθητών κάνει chat κατά τη διάρκεια του μαθήματος με στόχο να περάσει η ώρα και να αποφύγουν το μάθημα.Σαφώς αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες στην διατήρηση της προσοχής τους και την ικανότητα συγκέντρωσης και παρακολούθησης μίας διάλεξης.Ακόμη, οι νέοι έχουν την έμφυτη τάση να αγχώνονται αν χάσουν κάτι που αφορά την κοινωνική «ζωή» που έχουν δημιουργήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το Twitter και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι συνεχώς online κάνοντας scroll down στη σελίδα του newsfeed τους.

Για πολλούς χρήστες  μια δημοφιλής στιγμή για να συνδεθεί με την τεχνολογία είναι λίγο πριν κοιμηθούν όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι μαζί με τα gadgets. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς να διαβάσουν κάτι στο tablet τους, ή να περιηγηθούν στο διαδίκτυο, ή να παρακολουθήσουν βίντεο στο Youtube. Αλλά αυτή η συγκεκριμένη στιγμή για τον εθισμό σας στα gadget, λίγο πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβής από όσο νομίζεται για την καλή σας ξεκούραση.

Νέες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται με τα smartphones τους στο κρεβάτι τους, καθώς προσπαθούν να κοιμηθούν καλά, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούν. Δεν είναι μόνο το φως από τα gadget σας που αποσπούν τον ύπνο, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχετε ξυπνήσει πρόσφατα από μια κλήση ή μήνυμα στη μέση της νύχτας.

Ωστόσο πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί και έχουν εντοπίσει ότι τα παιδιά είναι οι χρήστες των ηλεκτρονικών συσκευών που μπορούν να πληγούν περισσότερο και σε εντονότερο βαθμό. Συνήθως τα παιδιά όταν έρθουν σε πρώτη επαφή με το εκάστοτε gadget θέλουν να το χρησιμοποιούν συνεχώς και για πολλή ώρα. Είναι ανίκανα να ελέγξουν την αυτοσυγκράτηση τους και προβαίνουν σε καυγάδες με τους γονείς τους. Ακόμη έχουν έντονες αντικοινωνικές τάσεις και προτιμούν να παίζουν με το tablet παρά να επιδοθούν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα με τα αδέρφια και τους φίλους τους.Ένα άλλο φαινόμενο που θα έπρεπε να βάλει τους γονείς σε υποψίες είναι η συνήθεια του παιδιού να παίρνει το tablet ή το κινητό και να κρύβεται από τους υπόλοιπους ώστε να παίξει με αυτό. Συνήθως αυτό συμβαίνει έτσι ώστε το παιδί να κερδίσει περισσότερο χρόνο με αυτό ή να εξαπατήσει τους γονείς του και να τους κάνει να πιστέψει πως δεν το χρησιμοποιεί. 

Τέλος οι έξυπνες συσκευές λειτουργούν και αναλγητικά σε περίπτωση που το παιδί έχει συναισθήματα οργής ή λύπης. Έχει παρατηρηθεί  πολλές φορές τα παιδιά να αναζητούν το tablets τους όταν οι γονείς τους τα μαλώνουν προκειμένου να ξεχαστούν και να διώξουν τις αρνητικές σκέψεις.

Τα παραπάνω περιστατικά δείχνουν το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εισβολή της τεχνολογίας στη ζωή μας. Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε και να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τα ακραία γεγονότα. Έτσι και η ζωή μας θα γίνει ευκολότερη από τη χρήση της τεχνολογίας αλλά δεν θα διαβρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου