Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

"Cyberbullying": Τι είναι και τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) αποτελεί μία νέα μορφή εκφοβισμού που λαμβάνει κυρίως χώρα μέσω των συσκευών που διαθέτουν σύνδεση στο Ίντερνετ. Το cyberbullying επηρεάζει νέους και παιδιά σε καθημερινή βάση αφού μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή φοβίζει ή παρενοχλεί τα θύματα του.

Ανιχνεύεται σε διάφορες μορφές:
1. Αποστολή κακόβουλων μηνυμάτων στον ηλεκτρονικό λογαριασμό η στο κινητό τηλέφωνο κάποιου,
2. Διάδοση ανυπόστατων φημών μέσω μηνυμάτων ή και online,
3. Δημοσίευση απειλητικών μηνυμάτων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης,
4. Υποκλοπή στοιχείων λογαριασμού κάποιου και αποστολή μηνυμάτων σε άλλους χρήστες,
5. Διάδοση μη κολακευτικών φωτογραφιών στα κινητά τηλέφωνα ή στο Ίντερνετ,
6. Sexting,μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου που στέλνονται χωρίς την συναίνεση κάποιου.


Τα θύματα του cyberbullying έχουν συμπτώματα άγχους,κατάθλιψης και μπορούν να φτάσουν στο ακραίο σημείο της αυτοκτονίας.Το γεγονός ότι τα απειλητικά και εξευτελιστικά προς αυτούς μηνύματα είναι πιθανόν να μην εξαφανιστούν ποτέ από το Διαδίκτυο είναι αυτό που τους οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές. Οι θύτες του cyberbullying θεωρούν ότι κάνουν κάτι αστείο το οποίο δεν θα τους επηρεάσει ποτέ στην μετέπειτα πορεία τους,πράγμα το οποίο είναι λάθος αφού μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα όταν θα κάνουν αίτηση για εργασία ή για σπουδές. Σε περίπτωση που κάποιος θύτης πιαστεί από τις Αρχές κινδυνεύει με νομικές κυρώσεις οι οποίες επηρεάζουν και τους γονείς του.

Αν και υπάρχουν οι ανωτέρω καταστροφικές πιθανότητες για τους θύτες,σαν φαινόμενο το cyberbullying συναντάται πολύ συχνά στους νέους. Σύμφωνα με την υπηρεσία “Cyberbullying Statistics”:

Πάνω από τους μισούς νέους τους έχουν παρενοχλήσει μέσω cyberbullying ή έχουν παρενοχλήσει με αυτόν τον τρόπο,
1 στους 3 έχει υποστεί Διαδικτυακή απειλή ενώ είναι online,
Το 25% των νέων και εφήβων έχουν υποστεί επαναλαμβανόμενο cyberbullying μέσω των κινητών τους τηλεφώνων ή στο Ίντερνετ,
Τα μισά από τα θύματα δεν το λένε στους γονείς τους.

Μερικά ακόμη στατιστικά δείχνουν ότι:

Το 80% των εφήβων χρησιμοποιούν κινητό, πράγμα το οποίο το καθιστά το πιο «δημοφιλές» μέσο cyberbullying,
Το 50% των νέων έχουν υποστεί τουλάχιστον μία φορά cyberbullying και οι περισσότεροι μάλιστα το βιώνουν επαναλαμβανόμενα,
Συνήθως τα πιο πιθανά θύματα είναι κορίτσια,
Τα αγόρια συνήθως απειλούνται από άτομα του ίδιου φύλου,
Τουλάχιστον 1 στους 5 νέους έχει στείλει ή έχει δημοσιεύσει γυμνές ή σεξουαλικού περιεχομένου φωτογραφίες. 

Πως μπορούμε να αποτρέψουμε τα φαινόμενα του Διαδικτυακού εκφοβισμού

Υπάρχουν τρόποι να προληφθεί το cyberbullying με την βοήθεια των γονέων και την συμμετοχή των νέων:

Συζητήσεις και επεξήγηση για το cyberbullying οτι είναι κάτι λάθος το οποίο μπορεί να επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες. Οι γονείς θα πρέπει να θέσουν ως όρο να μην στέλνουν τα παιδιά τους υβριστικά μηνύματα ακόμη και αν κάποιος άλλος το ξεκινάει.


Ενθάρρυνση των παιδιών να μιλήσουν ανοιχτά στους γονείς τους εαν συμβαίνει κάτι τέτοιο στη ζωή τους,
Τα παιδιά θα πρέπει να κρατούν τα απειλητικά μηνύματα σαν απόδειξη οτι υπόκεινται σε cyberbullying. Οι γονείς του θύματος θα ήταν καλό να έρθουν σε επικοινωνία με τους γονείς του θύτη, ή στον παροχέα Ίντερνετ του, ή ακόμα και την Αστυνομία ιδιαίτερα σε περίπτωση απειλητικών ή σεξουαλικών μηνυμάτων,
Τα παιδιά θα πρέπει να μπλοκάρουν τον χρήστη που τους στέλνει τα μηνύματα. Ίσως να είναι χρήσιμο να αλλάξει ηλεκτρονική διεύθυνση και αριθμό κινητού τηλεφώνου προσέχοντας στο εξής που θα δίνουν τα στοιχεία τους. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα στοιχεία πρόσβασης είναι τελείως προσωπικά και μπορούν να τα ξέρουν μόνο οι ίδιοι και οι γονείς τους. Απαραίτητη επίσης είναι η επισήμανση ότι δεν θα πρέπει να συναντούν κάποιον που γνωρίζουν μόνο Διαδικτυακά,
Ο υπολογιστής θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο χώρο του σπιτιού ο οποίος να είναι ορατός από όλη την οικογένεια και η παροχή Ίντερνετ να απαγορεύεται στα δωμάτια των παιδιών,
Οι γονείς θα πρέπει να προσεγγίζουν τα παιδιά τους και να αφιερώνουν χρόνο γι’αυτά είτε στα οικογενειακά γεύματα είτε σε κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

Το cyberbullying αποτελεί μάστιγα της σημερινής εποχής με τρομακτικές συνέπειες στους νέους και την κοινωνία στο σύνολό της. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην μείωση του ή και την απαλοιφή του.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.bullyingstatistics.org/content/cyber-bullying-statistics.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου