Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πως να ανακτήσετε τα διαγραμμένα αρχεία από τον υπολογιστή σας.


  Όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη δυσάρεστη θέση να διαγράψουμε κάποιο αρχείο είτε γιατί δεν το χρειαζόμασταν εκείνη τη στιγμή είτε κατά λάθος. Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός! Υπάρχουν κάποια κατάλληλα εργαλεία με τα οποία η εύρεση και η ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων μπορεί να γίνει πολύ απλή, με το πάτημα μερικών κουμπιών μόνο.

  Όταν διαγράψουμε ένα αρχείο από τον υπολογιστή μας, αυτό δε σημαίνει ότι το αρχείο χάθηκε εντελώς. Ο χώρος στον σκληρό δίσκο που υπήρχε το αρχείο πρίν τη διαγραφή του εξακολουθεί να υπάρχει και αν δεν γραφεί κάποιο άλλο αρχείο στην ίδια τοποθεσία τότε μπορούμε να ανακτήσουμε το διαγραμμένο αρχείο μας.

  Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για αυτόν τον σκοπό είναι το Recuva για τα Windows της εταιρίας  Piriform, το οποίο είναι δωρεάν. Χρησιμοποιείται για την ανάκτηση των αρχείων που έχουν διαγραφεί από συσκευές αποθήκευσης, χωρίς να έχει σημασία αν αυτή η διαγραφή προήλθε από ανθρώπινο λάθος ή τεχνικό σφάλμα. Σε γενικές γραμμές είναι ένα εργαλείο πολύ εύκολο στη χρήση. 


  Ας δούμε όμως μια βήμα-βήμα παρουσίαση αυτού του εργαλείου.

ΒΗΜΑ 1: Κατεβάστε το πρόγραμμα από εδώ και προχωρήστε στη εγκατάστασή του. Αν τα αρχεία που θέλετε να ανακτήσετε βρίσκονται σε μια συσκευή αποθήκευσης, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να ανιχνευθεί από τον υπολογιστή σας, Στη συνέχεια ανοίξτε το πρόγραμμα και επιλέξτε τον τύπο των αρχείων που θέλετε ή επιλέξτε “Other” για να εμφανιστούν όλα τα αρχεία.


ΒΗΜΑ 2:  Επιλέξτε τη θέση του αρχείου. Όπως φαίνεται στην εικόνα, υπάρχουν 4 επιλογές που μπορείτε να κάνετε ή μπορείτε να πληκτρολογήσετε απευθείας τη θέση του αρχείου και να κάνετε αναζήτηση.

  Εάν πατήσετε “Next” θα δείτε την παρακάτω εικόνα, όπου το πρόγραμμα σας δίνει δύο επιλογές.  Μην επιλέξετε “Enable Deep Scan”, παρά μόνο αν έχετε κάνει και άλλες αναζητήσεις οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα.

ΒΗΜΑ 3: Μόλις πατήσετε το κουμπί “start” η διαδικασία σάρωσης ξεκινάει και αν δεν έχετε επιλέξει να κάνει “Deep Scan” η διαδικασία θα είναι αρκετά σύντομη , συνήθως μερικά δευτερόλεπτα.


  Μόλις η σάρωση τελείωσει θα δείτε πολλά αρχεία και αρκετά από αυτά δεν τα χρειάζεστε.


  Επιλέξτε το “Switch to advanced mode” και θα έχετε πολλές περισσότερες επιλογές για τα αρχεία που βρέθηκαν. Θα είναι πολύ πιο εύκολο, αν είστε αρκετά τυχεροί, να ανακτήσετε αυτά που θέλετε.


ΒΗΜΑ 4: Αποθηκεύστε τα ανακτημένα αρχεία. Μόλις βρείτε τα διαγραμμένα αρχεία επιλέξτε τα και πατήστε το κουμπί “Recover”. Τα αρχεία σας θα ανακτηθούν γρήγορα!


  Παρόλο τη χρησιμότητα του προγράμματος, όπως ανέφερα και παραπάνω, υπάρχουν κάποιες αδυναμίες. Καταρχάς πάρα πολλά άχρηστα αρχεία βγαίνουν στην επιφάνεια με ένα απλό σκανάρισμα των δίσκων, γεγονός που θα δυσκολέψει αρκετά τους χρήστες. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα προεπισκόπησης των εγγράφων, των βίντεο και των φωτογραφιών.

  Αν λάβουμε υπόψιν ότι είναι δωρεάν λογισμικό, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ανάκτησης αρχείων. Κατά τη γνώμη μου θα σας φανεί αρκετά χρήσιμο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου